Parzenie kawy: Drip V60 według Jamesa Hoffmann'a

Parzenie kawy: Drip V60 według Jamesa Hoffmann'a

Parzenie Kawy Metodą Alternatywną: Drip V60 według Jamesa Hoffmann'a

Parzenie kawy to sztuka, która łączy w sobie precyzję, pasję i kreatywność. W ostatnich latach metoda drip V60 zyskała ogromną popularność wśród miłośników kawy. Dzięki swojej prostocie i efektywności, pozwala na wydobycie pełnego smaku z ziaren. W tym artykule przyjrzymy się, jak parzyć kawę tą metodą, inspirowani techniką Jamesa Hoffmann'a.

Co to jest drip V60?

Drip V60 to metoda parzenia kawy, która wykorzystuje filtr papierowy umieszczony w stożkowym dzbanku. V z nazwy, nawiązuje do stożkowego kształtu filtra, zaś 60 to kąt nachylenia ścianek drippera - 60°. Dzięki temu kształtowi woda przepływa przez kawę w sposób kontrolowany, co pozwala na przeprowadzenie równomiernej ekstrakcji kawy.

Dlaczego Warto Wybrać Metodę Hoffmann'a?

James Hoffmann to znana postać w świecie kawy, zdobywca tytułu Mistrza Świata Baristów i autor popularnych publikacji na temat parzenia kawy. Jego metoda drip V60 opiera się na precyzji i równomiernym zalewaniu, co sprawia, że smak kawy staje się wyrazisty i zbalansowany. Jego podejście skupia się na wysokim poziomie ekstrakcji przygotowanego naparu.

Jak Parzyć Kawę w Dripie V60 Metodą Hoffmann'a?

  1. Przygotuj ziarna: Wybierz świeżo paloną kawę i zmiel ją stosunkowo drobno. Ziarno powinny być zmielone troszkę grubiej, niż do zaparzania espresso. James Hoffmann zaleca użycie 15 g kawy na każde 250 ml wody. Tę proporcję można dostosować, w zależności od preferencji smakowych.

    Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=1oB1oDrDkHM

  2. Przygotuj zaparzacz: Pojedynczą sztukę papierowego filtra włóż do dripa. (Pamiętaj o zagięciu karbowanej części filtra). Zagotuj wodę do temperatury 100°C. Wodę o objętości 300ml przelewaj przez filtr powolnym strumieniem. Głównym celem procesu jest wstępne rozgrzanie dripa oraz zwilżenie papierowego filtra w celu usunięcia wszelkich niechcianych smaków, które mogą uwalniać się w pierwszym kontakcie filtra z wodą. Przelana woda powinna zostać wylana do zlewu. Nie używaj tej wody do procesu parzenia.

  3. Wsyp kawę do nagrzenego drip'a: Do drip'a z filtrem wsypujemy 15g świeżo zmielonych ziaren kawy. Na środku kawy tworzymy palcem "dolinę", która pomoże w późniejszej, równomiernej ekstrakcji.  


    Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=1oB1oDrDkHM

  4. Początkowe zalewanie (bloom): Przy użyciu czajnika z gęsią szyjką, ruchem kolistym zalej kawę około 50ml zagotowanej wody (temperatura około 93°C). Jeżeli nie posiadasz odpowiedniego czajnika, zwykły kuchenny na początek wystarczy. Upewnij się, że cała wsypana kawa została zalana wodą. Jeżeli zamiast 50ml uważasz, że powinieneś użyć większej ilości wody do równomiernego nawilżenia ziaren, zrób to śmiało. Możesz użyć nawet 75ml. Po zalaniu, chwyć dolną część dripa lub ucho jeżeli Twój egzemplarz takowe posiada i lekkim ruchem kolistym zamieszaj kawę. Dzięki temu upewnisz się, że ziarna prawidłowo i równomiernie przejdą proces ekstrakcji wstępnej. Odczekaj około 30 sekund. Cały krok powinien zająć około 45 sekund.
  5. Cykliczne zalewanie: Zalewanie jest podzielone na 4 części. W każdej z nich, drip powinien zostać uzupełniony o dodatkowe 50ml wody. Po zakończeniu kroku 4 zacznij wlewać wodę do dripa ruchem kolistym. 50ml wody powinieneś wlewać przez około 8-10 sekund. Odczekaj kolejne 10 sekund i rozpocznij kolejne zalewanie. Po 4-krotnym wykonaniu zalewania odczekaj, aż całość wody przepłynie przez ziarna kawy. 
  6. Spróbuj pysznej kawy!: Przelej kawę z dzbanka do twojej ulubionej filiżanki i ciesz się smakiem przepysznej kawy.

Ważne uwagi

Czas ekstrakcji: Dobrym wyznacznikiem odpowiednio przeprowadzonego procesu jest czas ekstrakcji. Prawidłowo wykonany proces powinien przebiegać około 2:30 do 3 minut. Jeżeli czas ten jest za krótki, spróbuj zmielić kawę nieco drobniej. W przypadku zbyt długiego parzenia dostosuj swój młynek do grubszego mielienia.

Filtr: Nie przyklejaj na "siłę" papierowego filtra do ścianek dripa. Jeżeli filtr w każdym punkcie przywrze do dripa, przepływ wody przez kawę może zostać zablokowany. Powietrze nie będzie miało gdzie uciekać i napar nie będzie mógł zostać przefiltrowany do dzbanka. Rada ta jest szczególnie ważna w przypadku parzenia kawy przelewowej w chemexie.

Spowolnienie przepływu przez filtr: Może się zdarzyć, że przy końcowym etapie parzenia, napar przestanie przepływać przez filtr. Taka sytuacja może być spowodowana gorszą jakością mielenia podczas stosowania tańszych młynków do kawy. Drobny pył kawowy osiada na dnie i blokuje przepływ wody. Nie przejmuj się tym. Jeżeli mijają 3 minuty i woda nadal pozostaje w dripie, wylej pozostałości i ciesz się resztą przygotowanego naparu. Nie przetrzymuj kawy do ostatniej kropli. Może to spowodować znaczące pogorszenie smaku zaparzonego napoju. 
Zablokowanie przepływu nie musi od razu oznaczać niskiej jakości mielenia. Być może należy troszkę popracować nad techniką. Niewielkie rzeczy potrafią zmienić naprawdę dużo. Eksperymentuj i ciesz się każdą zaparzoną kawą. Kolejne napary z drip'a będą coraz lepsze.

Cykliczne zalewanie: W metodzie James'a Hoffmann'a ważne jest, aby pomiędzy kolejnymi zalaniami (poza częścią "bloom") Woda cały czas przykrywała zmieloną kawę. Jeżeli doprowadzimy do "wysychania" kawa bardzo szybko zmniejszy swoją temperaturę co w znaczącym stopniu odbija się na zmniejszonej ekstrakcji i gorszym smaku przygotowanego naparu. W trakcie zalewania, upewniajmy się, że kawa cały czas znajduje się pod powierzchnią wody.

Sprawdź kolekcję produktów i Dripów od Kaffinity: Produkty Kaffinity

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.